Fertilizarea in vitro (FIV) – de câte ori poți face această procedură?

Dr. Carmen Ianiotescu
Dr. Carmen Ianiotescu

Medic primar obstretică-ginecologie

Fertilizarea in vitro este o metodă avansată de tratament pentru cuplurile care întâmpină dificultăți în a concepe un copil. Fertilizarea in vitro a reprezentat un adevărat miracol pentru numeroase femei care au luptat cu infertilitatea. Cu toate acestea, dacă primul ciclu FIV nu aduce succesul dorit, câte cicluri de FIV ar trebui încercate? 

Evaluarea numărului de cicluri FIV depinde de fiecare cuplu

Numărul de proceduri FIV pe care o femeie le poate face depinde de factori individuali și medicali. 

În multe cazuri, se poate efectua mai mult de o procedură FIV dacă cele anterioare nu au dus la o sarcină reușită. Cu toate acestea, este important să se ia în considerare sănătatea generală a pacientei și recomandările medicului specialist în fertilitate.

Medicii nu pot oferi garanții asupra reușitei unui ciclu FIV, iar cercetările arată cu este nevoie în medie de 6 transferuri de embrioni pentru a atinge o sarcină. 

Decizia privind numărul de cicluri de FIV aparține exclusiv cuplului și specialiștilor în infertilitate.

Cine se încadrează pentru Fertilizarea in vitro:

Fertilizarea in vitro este recomandată cuplurilor sau persoanelor care se confruntă cu anumite probleme de fertilitate, cum ar fi:

  • Infertilitatea de cauză necunoscută
  • Blocaje ale trompelor uterine
  • Spermă de calitate scăzută
  • Endometrioză
  • Anomalii ovulatorii
  • Vârstă înaintată
  • FIV poate fi o opțiune și pentru femeile care au încercat alte metode de tratament fără succes sau pentru cei care doresc să evite transmiterea unor boli genetice grave

Un ciclu FIV implică mai multe etape, fiecare având rolul său crucial în procesul de reproducere asistată:

1. Stimularea ovariană:

Această etapă implică administrarea de medicamente pentru a stimula ovarele și pentru a produce mai multe ovocite mature. Acest proces este monitorizat cu atenție prin ecografii și analize de sânge.

2. Recoltarea ovocitelor:

Ovocitele mature sunt colectate prin procedura de aspirație foliculară, efectuată sub anestezie. Medicul utilizează o sondă subțire pentru a extrage ovocitele din ovare.

3. Colectarea spermei:

În același timp, sperma este colectată de la partener sau de la un donator și pregătită pentru a fi utilizată în procesul de fertilizare.

4. Fertilizarea:

Ovocitele sunt apoi fertilizate în laborator, fie prin metoda convențională (fertilizarea naturală), fie prin injecția intracitoplasmatică a unui spermatozoid (ICSI), în cazul în care există probleme cu motilitatea sau morfologia spermatozoizilor.

5. Dezvoltarea embrionilor:

Ovocitele fertilizate se dezvoltă în embrioni în mediul de cultură. Echipa medicală monitorizează evoluția embrionilor pentru a selecta cele mai sănătoase pentru transfer.

6. Transferul embrionilor:

Embrionii selectați sunt transferați în uter prin intermediul unui cateter special. Acest proces este, în general, nedureros și nu necesită anestezie.

7. Monitorizarea și confirmarea sarcinii:

După transferul embrionilor, femeia este monitorizată pentru a depista semnele de sarcină. Un test de sarcină va confirma dacă procedura a fost un succes.

Fertilizarea in vitro este o tehnică complexă care oferă o șansă reală de a deveni părinți pentru cuplurile cu dificultăți de concepție. De la stimularea ovariană la transferul embrionilor, fiecare etapă joacă un rol esențial în realizarea acestui vis. Consultarea unui medic specialist în fertilitate și o discuție deschisă cu echipa medicală pot ajuta cuplurile să ia decizii informate și să își îndeplinească visul de a avea un copil.