Histeroscopia

Histeroscopia este o procedură ginecologică, minim-invazivă, care constă în introducerea unui dispozitiv optic în cavitatea uterină. Această procedură se poate efectua în anestezie locală sau generală. De obicei se efectuează între zilele 9-12 ale ciclului menstrual, în faza proliferativă a endometrului.

În cadrul acestei proceduri se vizualizează pe rând canalul cervical, cavitatea uterină, endometrul (mucoasa endometrială) și ostiumurile (orificiile) tubare. 

În cadrul investigațiilor privind infertilitatea, histeroscopia poate avea un rol important, deoarece este metoda de elecție pentru diagnosticarea anumitor patologii care pot influența fertilitatea: malformații uterine – sept uterin, uter bicorn sau unicorn, polipi endometriali, fibroame uterine submucoase, inflamația endometrului – endometrita cronică sau sinechii uterine.

Avantajul acestei proceduri constă în faptul că, în același timp, se poate interveni chirurgical pentru rezolvarea problemelor diagnosticate, astfel histeroscopia devenind operatorie. Pe aceasta cale, se pot rezeca septul uterin, sinechiile sau polipii endometriali. De asemenea, se poate efectua și miomectomia perhisteroscopic. Există situații când, pentru rezolvarea unei patologii, sunt necesare histeroscopii operatorii multiple.