În special pentru cuplurile tinere, și mai ales în situația celor care încearcă să conceapă de curând sau pentru pacientele diagnosticate cu anovulație, se poate recomanda inducerea ovulației sau monitorizarea acesteia. Pentru a fi eligibilă pentru acest tratament, pacienta trebuie să aibă cel puțin o trompă uterină permeabilă și parametrii spermatici în limite normale.
Procedura implică un tratament hormonal, fie sub formă de tablete, fie sub formă de injecții, care începe în ziua 2-3 a ciclului menstrual. Se efectuează monitorizări ecografice și hormonale succesive, iar când se identifică ecografic un folicul dominant, se declanșează ovulația printr-o injecție. În acest moment, pacienta primește recomandări privind contactul sexual dirijat și tratamentul hormonal ulterior.
La aproximativ două săptămâni de la declanșarea ovulației, pacienta poate afla dacă este gravidă sau nu prin efectuarea unui test de sarcină. Acest test poate fi realizat fie din sânge, prin detectarea nivelului de beta HCG, fie din urină. Este un moment important în procesul de tratament, oferind informații esențiale pentru continuarea îngrijirii medicale și adaptarea tratamentului ulterior, dacă este necesar.