Histerosonografia

Histerosonografia este o procedură ginecologică minim-invazivă, al cărei scop este testarea permeabilității tubare și evaluarea cavității uterine. Aceasta procedură se efectuează sub ghidaj ecografic transvaginal și are ca și avantaje, faptul că pacienta poate comunica cu medicul pe parcursul investigației și poate semnala orice discomfort sau posibilă durere din timpul manevrei.

Histerosonografia se efectuează în prima parte a ciclului menstrual, ideal în zilele 9-12 și constă în introducerea în cavitatea uterină a unei substanțe (poate fi vorba de soluție salină, gel sau substanță de contrast) cu ajutorul unui cateter cu vizualizarea în timp real a cavității uterine și pasajul la nivelul trompelor uterine, cu acumularea acesteia periovarian și în fundul de sac Douglas. 

În cazul în care trompele nu sunt permeabile proximal (lângă uter) substanța utilizată se va acumula intrauterin, uterul se va destinde și pacienta va acuza durere. În cazul în care una sau ambele trompe sunt obstruate distal, atunci acestea se vor destinde și se va stabili diagnosticul de hidrosalpinx. 

În urma procedurii pot apărea dureri de intensitate medie/moderată, sângerare minimă și reacții vagale (amețeli, greață, vărsături și transpirații reci), dar care sunt temporare.